Home Architecture A PLAYFUL, REFINED HOME – PLASTER FUN HOUSE BY SANS-ARC STUDIO

A PLAYFUL, REFINED HOME – PLASTER FUN HOUSE BY SANS-ARC STUDIO

by Bastien Muris

An art deco-inspired addition to a traditional Adelaide workers’ cottage, the Plaster Fun House by Sans-Arc Studio is a playful yet refined home that finds great joy in detail.

Instead, the project takes its cues from the client’s love of art deco and P&O architecture, creating an unexpected, welcoming and light-filled space where their clients can enjoy living and entertaining.

Where the original workers’ cottage is, as Matiya says, “beautiful, but fairly austere,” the new design rejoices in colour, material and form. For the new addition, the architects set out to be economical with space, but high-impact in the liveability of their design. “Our major move was to remove the back wall of the existing home and open the dining room up to the addition,” Matiya explains.

By splicing the existing home in this way, the design integrates the new and the old sections through a single long-running island bench and dining room table that encourages this space to be the social hub of the home. This move also allowed the existing bathroom to be extended and a laundry added, increasing the program within the still-modest footprint.

After these substantial changes had been made, “we went about creating fun, beautiful little moments within the space,” Matiya says. This reflects Sans-Arc’s overall approach, which is referenced in the studio’s name that means ‘without architecture’. Rather than focusing on creating attention-seeking architecture designed for the perfect ‘hero shot’, Sans-Arc believe that “it is the spaces between architecture and within that truly matter – the visual is not the most important, but the human experience and the feeling of space through the senses”.

This phenomenological approach to design and detail in the Plaster Fun House is felt in the careful orientation and skylights that create a warm interior filled with natural light. And it is present in the details such as the terrazzo benches in tones matching their associated cabinetry, the brass accents, and the mosaic-tiled kitchen splashback and bathroom, which add a subtle contrast and tactility. “The tactility of a project is essential,” Matiya reflects, “it is massively contributory to the phenomenological experience of the space”.

Similarly, the art deco-inspired curves are not only an aesthetic reference but create a flow throughout the space that encourages every area within the home to be used. A built-in bench that curves around the corner beneath the north-facing window is designed as a sunny nook in which to curl up with a book, while the client’s desire to encourage social interaction in the kitchen led to the space for bar stools at the kitchen bench in addition to the formal dining seating.

Environmentally-responsible design is also key to the home’s liveability. Sans-Arc Studio are passionate about sustainability, and the Plaster Fun House demonstrates this in its design. The building is wrapped in highly-insulated EPS panel and rendered, and embraces stacking ventilation to help cool the space in summer. Large steel hoods surround the windows, and while they do not provide a complete shade, when combined with the northern orientation the hoods help to keep out the harshest of the summer sun.

The Plaster Fun House demonstrates how carefully considered, intentional and refined design can be enlivened with a playful streak. Above all, in this project Sans-Arc highlight that it is through focusing on the human experience of design that architecture fulfils its true purpose.

Related Posts

Leave a Comment